Orzech Włoski Liść
Orzech włoski – według literatury liść orzecha włoskiego posiada właściwości, które były wykorzystywane do łagodzenia poniższych dolegliwości:
- silne właściwości bakteriobójcze, zwłaszcza w stosunku do gronkowca, paciorkowca,
- wykazują też silne właściwości przeciwgrzybicze,
- obniżają poziom cukru we krwi,
- czyszczą krew,
- stosowane w stanach nieżytowych przewodu pokarmowego.
- stosowane też w problemach skórnych: egzemach, trądziku, liszajach, żylakach odbytu, potliwości stóp,
- w krwawieniach z przewodu pokarmowego,
- krzywicy, cukrzycy, gruźlicy płuc, w skazie moczanowej i w robaczycach,
- w medycynie chińskiej liść orzecha włoskiego stosuje się przy astmie, chorobie beri-beri, impotencji i zaparciach,
- w medycynie indyjskiej natomiast jest stosowany w reumatyzmie.
Sposób użycia:
Napar z liści orzecha włoskiego: 2 łyżeczki rozdrobnionych liści zalać 2 szklankami wody ciepłej, przykryć, postawić na bardzo małym ogniu i ogrzać do wrzenia (nie gotować). Odstawić na 5 min i przecedzić. Pić po 1/2 szklanki 3-4 razy dziennie przed jedzeniem w dolegliwościach żołądkowo-jelitowych oraz innych wymienionych wyżej.
Skład: wysuszony liść orzecha włoskiego 100%
Opakowanie: 50g
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Nie zaleca się kobietom w ciąży, karmiącym piersią oraz dzieciom. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy styl życia.