Tahini to pasta sezamowa, która podbiła niejedno podniebienie. Dzięki temu, że otrzymywana jest z uprażonych nasion sezamu, tahini charakteryzuje się oryginalnym aromatem oraz bogatym orzechowym smakiem, który zbliżony jest do masła orzechowego. W kuchni Bliskiego Wschodu pasta tahini jest m.in. składnikiem hummusu czy baba ghanoush. Pasta sezamowa stanowi bazę do różnego rodzaju kremów oraz sosów czy też past. Jest doskonałym dodatkiem różnych wywarów, dipów, sałatek i surówek.
Pastę tahini można oczywiście przygotować samemu na bazie nasion sezamu. Wystarczy zmielić ziarna sezamu, następnie dodać odrobinę oleju lub oliwy z oliwek aby otrzymać gładką konsystencję w postaci pasty. Tak przygotowana pasta to idealna baza do przyrządzenia smacznego hummusu.
Zastosowanie: do przygotowania potraw i przekąsek na słodko.
Składniki: 100% prażone ziarno sezamu
Kraj pochodzenia: Grecja
Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu:
wartość energetyczna: 2751 kJ / 657 kcal
Tłuszcz: 53 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 9,4 g
Węglowodany: 5 g
w tym cukry: 0,7 g
Błonnik: 7,9 g
Białko: 24 g
Sól: 0,01 g