Wczytuję dane...
Realizacja zamówienia: 24 godzin
Wysyłka: Wysyłka gratis!
Opis produktu

OLEJ RYDZOWY Z LNIANKI 

Może być nazywany również olejem z lnianki czy olejem z rydzyka, to tłuszcz roślinny wytłoczony z lnicznika siewnego. Roślina ta ma wiele nazw potocznych: lnianka, ryżyk, rydzyk, judra, rydz.

Olej z lnianki jest dobrze znany w naszym kraju – jeszcze kilkadziesiąt lat temu święcił triumfy na polskich wsiach, by później ustąpić miejsca innym popularnym olejom. W ostatnich latach znów wraca do łask – swoją popularność może zawdzięczać bardzo ciekawemu smakowi, który przyrównywany jest do smaku musztardowego, cebulowego.

Olej rydzowy bywa rudy, ale najczęściej jest złotawy. Kolor oleju rydzowego wynika z kilku czynników, między innymi od odmiany lnianki i warunków glebowych. Olej z lnianki ma bardzo intrygujący smak i zapach – przyrównywany jest do smaku cebulowego, musztardowego. Z pewnością jest olejem wyrazistym, charakterystycznym – będzie znakomitym uzupełnieniem wielu potraw przygotowywanych na zimno. Uwaga! Olej rydzowy tłoczony na zimno stosujemy wyłącznie na zimno – nie podgrzewamy go, nie smażymy na nim. Podgrzany straci swoje cenne właściwości.

W oleju z lnianki, zwanym także olejem rydzowym znajdziemy przede wszystkim wiele niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponad połowa z nich to kwasy wielonienasycone, należące do grupy Omega3 i Omega6. Olej rydzowy jest naturalnym źródłem witaminy A, witaminy E oraz witaminy B.

Olej z lnianki powinien być przechowywany w ciemnym i chłodnym miejscu, w fabrycznej butelce. Aby zapewnić mu jeszcze lepsze warunki i świeżość na dłużej, warto olej rydzowy trzymać w lodówce.

Kraj pochodzenia: Polska

Opinie Klientów