Inulina z cykorii
Inulina jest to naturalna substancja pochodząca z korzenia cykorii. Posiada lekko słodki smak i właściwości zagęszczające.
Inulina jest naturalnym węglowodanem, nie trawionym przez ludzkie enzymy. Występuje w korzeniach lub bulwach niektórych roślin, najczęściej otrzymywana jest z cykorii. Inulina jest łagodnie słodka w smaku, posiada mniej więcej 1/10 słodyczy cukru. Mogą ją spożywać osoby chore na cukrzycę i odchudzające się.
Inulina jako prebiotyk
Inulina jest prebiotykiem, nie jest wchłaniana w jelitach, tylko ulega fermentacji, stanowiąc pożywkę dla dobrych bakterii. Zwiększa kwasowość otaczającego ją środowiska, co prowadzi do eliminacji chorobotwórczych grzybów. Inulina w jelitach zachowuje się podobnie jak błonnik, wiąże duże ilości wody zwiększając ilość treści pokarmowej, obniżając jednocześnie jej kaloryczność.
Zastosowanie inuliny:
Inulinę wykorzystuje się w kuchni jako dodatek do ciast, budyniów i kisieli, a także jako zagęszczacz w galaretkach. Ze względu na właściwości stabilizujące można jej używać do produkcji domowego majonezu. Można nią zagęszczać zupy i sosy. Dodawana do ciast sprawi, że wypieki będą bardziej chrupiące.
Zalecana porcja do spożycia:
zaleca się spożywanie 10 g inuliny dziennie.
Sposób użycia: spożywać 20g dziennie, przekroczenie tej ilości może mieć efekt przeczyszczający. Świetnie sprawdza się przy pieczeniu jako zamiennik cukru i tłuszczu. Znajduje zastosowanie również jako zagęstnik do zup i sosów.
Zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia są ważne.
Należy przechowywać w suchym i nienasłonecznionym miejscu.