Soczewica zielona
Zieloną soczewicę spośród pozostałych odmian wyróżnia jej delikatniejszy smak oraz trwałość nasiona po ugotowaniu. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka bo aż, 25 % suchej masy. Jest również źródłem błonnika pokarmowego, wpływającego na zmniejszenie wahań stężenia glukozy we krwi, a tym samym obniżanie odpowiedzi glikemicznej po ich spożyciu. W efekcie końcowym zmniejsza to ryzyko wystąpienia cukrzycy. Ekologiczna soczewica zielona jest znakomitym dodatkiem do zup, sosów, gulaszu oraz past kanapkowych. Idealnie nadaje się do potraw jednogarnkowych.
Skład:
Soczewica zielona ekologiczna 100%.
Sposób użycia:
Przed ugotowaniem soczewicę należy wypłukać. Następnie przygotować 2 szklanki wody na 1 szklankę soczewicy. W zagotowanej wodzie gotuj soczewicę na wolnym ogniu.