Orzeszki piniowe
Orzeszki piniowe to nasiona sosny pinii, która występuje głównie w północnej części basenu Morza Śródziemnego. Zwana jest ona też parasolowatą – od kształtu korony lub włoską – od miejsca występowania.
Zalety orzeszków piniowych znane są od starożytności, kiedy to na wybrzeżu zakładano całe lasy piniowe. Mają one charakterystyczny leśny zapach sosny. Do spożycia nadają się na surowo, po usunięciu łusek, jednak ich aromat w pełni wydziela się pod wpływem ciepła, więc często podawane są po zblanszowaniu. Wykorzystuje się je do produkcji oleju piniowego, bo są bogate w tłuszcze. Stanowią też niezbędny składnik pesto.
Masa netto: 100 g
Składniki: orzeszki pinii 100 %.
Kraj pochodzenia: Rosja.
Termin przydatności do spożycia: dzięki stałej rotacji świeżych dostaw zapewniamy odpowiednio długie terminy ważności.
Przechowywanie: w suchym i chłodnym miejscu.
Opakowanie: wytrzymała torebka doypack z wielorazowym zamknięciem strunowym, zachowującym świeżość produktu.
Informacja o alergenach: w zakładzie pakowane są również sezam, migdały, różne orzechy, produkty zawierające gluten. Pomimo dołożenia wszelkich starań, nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie śladowych ilości tych surowców.
GMO: surowiec nie jest modyfikowany genetycznie.
Atest: produkt posiada atest jakości, który na życzenie klienta możemy dodać do zamówienia.
Importer: TAR-GROCH-FIL Sp.J., Filipowice 161, 32-840 Zakliczyn.
Orzechy piniowe są naturalnym źródłem:
> Fosforu – który wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów.
> Potasu – który wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego.
> Magnezu – który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego.
> Żelaza - który pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
Wartość odżywcza produktu |
W 100 g |
W porcji 15 g |
%RWS* w 15 g |
Wartość energetyczna |
2953 kJ / 715 kcal |
443 kJ / 107 kcal |
5 % |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
68 g 4,9 g |
10 g 0,7 g |
15 % 4 % |
Węglowodany - w tym cukry |
15,6 g 4,6 g |
1,4 g 0,5 g |
1 % 1 % |
Błonnik |
3,7 g |
0,6 g |
- |
Białko |
14 g |
2,1 g |
4 % |
Sól** |
0 g |
0 g |
0 % |
Witaminy i składniki mineralne |
W 100 g |
%RWS* w 100 g |
W porcji 15 g |
Fosfor |
575 mg |
82 % |
86,3 mg |
Magnez |
251 mg |
67 % |
37,7 mg |
Potas |
597 mg |
30 % |
89,6 mg |
Żelazo |
5,5 mg |
39 % |
0,83 mg |
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).