Drobnoziarnisty miód faceliowy o jasnej, żółtej barwie, kwaskowym, słodkim smaku oraz ziołowym aromacie.
Właściwości miodu faceliowego:
obniża ciśnienie krwi,
wzmacnia organizm po ciężkiej pracy fizycznej lub wysiłku intelektualnym,
pomaga przy zapaleniu górnych dróg oddechowych oraz przy leczeniu astmy oskrzelowej,
podobnie jak inne jasne miody nektarowe może pomóc przy leczeniu chorób układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego, miażdżycy, a także nadciśnieniu tętniczym,
bywa pomocniczo wykorzystywany w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy,
pomaga przy przeziębieniu,
obniża toksyczne działanie nikotyny, alkoholu, herbaty oraz kawy.
Miód faceliowy - królewski miód
Miód faceliowy jest pozyskiwany z kwiatów facelii. Jest to pastewna roślina miododajna, o niebieskich kwiatach i bajecznym zapachu. Miód faceliowy jest miodem nektarowym, czyli kwiatowym. Pszczoły pozyskują nektar w facelii błękitnej i zamieniają go w aksamitny, złoty, delikatny miód. Facelia kwitnie krótko, ale jest bardzo miododajna - dlatego też pszczelarze określili facelię błękitną “królową miododajności”, a miód faceliowy - królewskim miodem.
Miód faceliowy - zastosowanie
Jest jasny w kolorze i intensywny w aromacie - uwielbiają go zarówno dorośli, jak i dzieci. Doskonale smakuje jako dodatek do dań, ale dzięki swojemu bogatemu smakowi - również spożywany samodzielnie. Miód faceliowy króluje w kuchni, ale nie tylko! Sprawdza się jako wsparcie domowej apteczki - pomaga przegonić przeziębienia i spadki odporności. Miód faceliowy jest niezastąpiony, jeśli chodzi o kwestie trawienia czy ciśnienie krwi - to smaczny sposób, aby zwalczać dolegliwości!