Sól morska otrzymywana jest w wyniku procesu odparowywania wody morskiej na słońcu. Jest bardziej słona niż sól spożywcza, dlatego należy spożywać ją w mniejszych ilościach. W kuchni polecana jest jako dodatek sałatek czy dań grillowanych. Sól morską można połączyć z wybranymi przez siebie ziołami, które stworzą wyjątkową kompozycją i stosować ją do np. marynowania mięs.
Sól morska jest wysokiej jakości produktem, który jest suszony bez użycia chemikaliów. Znajdują się w niej mikroskopijne żyjątka morskie, które są naturalnym źródłem jodu. Sól morska jest szara i może być lekko wilgotna. Oznacza to, że zawartość minerałów jest wysoka. Ze względu na swój mocny smak, powinna być stosowana w mniejszych ilościach niż sól kuchenna. Zwykle trzeba ją też nieco zmielić.
Sól morską można również dodawać do kąpieli.
Kraj pochodzenia: Włochy