Wczytuję dane...
Realizacja zamówienia: 24 godzin
Wysyłka od: 10.00 zł
Producent: AGNEX
Opis produktu

Inulina z cykorii 

Inulina jest naturalnym węglowodanem, nie trawionym przez ludzkie enzymy. Występuje w korzeniach lub bulwach niektórych roślin, najczęściej otrzymywana jest z cykorii. Inulina jest łagodnie słodka w smaku, posiada mniej więcej 1/10 słodyczy cukru. Mogą ją spożywać osoby chore na cukrzycę i odchudzające się.

Inulina jako prebiotyk

Inulina jest prebiotykiem, nie jest wchłaniana w jelitach, tylko ulega fermentacji, stanowiąc pożywkę dla dobrych bakterii. Zwiększa kwasowość otaczającego ją środowiska, co prowadzi do eliminacji chorobotwórczych grzybów.  Inulina w jelitach zachowuje się podobnie jak błonnik, wiąże duże ilości wody zwiększając ilość treści pokarmowej, obniżając jednocześnie jej kaloryczność.

Zastosowanie inuliny:

Inulinę wykorzystuje się w kuchni jako dodatek do ciast, budyniów i kisieli, a także jako zagęszczacz w galaretkach.  Ze względu na właściwości stabilizujące można jej używać do produkcji domowego majonezu.  Można nią zagęszczać zupy i sosy. Dodawana do ciast sprawi, że wypieki będą bardziej chrupiące.   

Zalecana porcja do spożycia:

zaleca się spożywanie 10 g inuliny dziennie.

Kraj pochodzenia: Belgia

Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu:

Wartość energetyczna

848 kJ / 210 kcal

Tłuszcz:

- kwasy tłuszczowe nasycone

0,0 g

0,0 g

Węglowodany:

- cukry

8,0 g

8,0 g

Błonnik

89,0 g

Białko

0,0 g

Sól

0,0 g

Opinie Klientów