MŁODY ZIELONY JĘCZMIEŃ – KOKTAJL MŁODOŚCI!
Młody jęczmień to proszek z około siedmiodniowych łodyżek jęczmienia. Pozyskuje się go z młodych listków, które są suszone, a następnie mielone, w taki sposób żeby zachować wszystkie walory zdrowotne.
Młody jęczmień to obecnie najpopularniejszy produkt, stosowany przez gwiazdy na całym świecie. W starożytnym Rzymie gladiatorzy używali młodego jęczmienia jako odżywki dodającej energii i witalności.
Jak należy spożywać młody zielony jęczmień w formie proszku?
1 łyżeczkę proszku z młodego jęczmienia należy rozpuścić w szklance wody lub w szklance soku owocowego. Sok z młodego jęczmienia należy pić najlepiej 20-30 minut przed jedzeniem.
Zalecana porcja do spożycia: zaleca się picie 2 szklanek dziennie.
Należy pamiętać, że płyn nie może być gorący! Wysoka temperatura powoduje straty witamin i składników odżywczych.
Kraj pochodzenia: Polska
Wartość odżywcza: |
Zawartość w 100 g |
Wartość energetyczna |
1151 kJ/ 275 kcal |
Tłuszcz- |
2,5 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
2,2 g |
Węglowodany- |
25,1 g |
w tym cukry |
35 g |
Błonnik |
33,7 g |
Białko |
21,4 g |
Sól |
0,17 g |
Zawartość witamin w 100 g produktów:
Nazwa witaminy |
Zawartość w 100 g |
Witamina C |
457 mg |
Tiamina |
0,4 mg |
Ryboflawina |
2,4 mg |
Niacyna |
3,6 mg |
Pirydoksyna |
17,8 mg |
Kwas pantotenowy |
5,1 mg |
Kwas foliowy |
946 μg |
β-karoten |
1320 μg |
Witamina E |
7,4 mg |
Witamina K |
776 μg |
Zawartość składników mineralnych w 100 g produktu:
Nazwa składnika mineralnego |
Zawartość w 100 g |
Mangan |
0,14 mg |
Potas |
68,3 mg |
Chrom |
1,09 μg |
Magnez | 3,96 mg |
Żelazo | 0,13 mg |
Wapń | 5,48 mg |
Miedź | 0,015 mg |
Fosfor | 3,94 mg |
Cynk | 0,03 mg |
Krzem | 0,04 mg |
Sód | 4,74 mg |
Bor | 26,2 μg |